Karayolu uygunluk belgesi yaptırmak istiyorsanız veya aklınıza takılan tüm sorular için bizimle iletişime geçin. Bilgi için aşağıdaki Karayolu uygunluk belgesi veya araç uygunluk belgesi hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz.
İLETİŞİM:
📞 0535 256 44 73
Mustafa GEZEKÇİOĞLU
Yetkili Makine Mühendisi
📞 0541 970 78 70
Serhat GEZEKÇİOĞLU
Yetkili Makine Mühendisi
Bedelsiz veya teşvik yoluyla ithal edilen veya geçici ithal edilen veya TASİŞ Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Maliye Bakanlığı Defterdarlık, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, MKE ve benzeri kamu kurum/kuruluşları tarafından satışı gerçekleştirilen araçların tescili için gerekli gerekli belgedir. Karayolu uygunluk belgesi başvuruları sadece yetkili teknik sorumlu belgesine sahip mühendislik firmalarınca yapılmaktadır. Firmamız TSE'nin bu alanda vermiş olduğu yetkilerine sahiptir.
Kamu Kurum/Kuruluşları Tarafından Satışı (Devri) Gerçekleştirilen Araçlar (TSK, EGM, TASİŞ, MKE vb. ) için yönetmelik gereği düzenlenen belgeye Karayolu Uygunluk Belgesi denir.
Karayolu Uygunluk Belgesi, Türkiye’de tescil edilmek istenen özellikle kamu kurumları tarafından satılan veya daha önce hiç kayıt tescil görmemiş veya tescili silinmiş araçların uygunluk onayıdır. Bu belge, aracın Türkiye’nin trafik standartlarına ve güvenlik gereksinimlerine uygun olduğunu onaylar.
Karayolu uygunluk belgesi örneği:
Tip onayı belgesi bulunmayan yeni, üst yapılı, eski, kullanılmış veya antika araçların Gümrüklerde İthal Araç İncelemesi işlemlerinden sonra; Araçların İmal, Tadil, Montajı (AİTM) Hakkında Yönetmelik kapsamında incelenmesi işlemidir. İncelemenin olumlu olması neticesinde, Araçların tescil işleminin yapılabilmesi amacıyla Yetkili Makine Mühendisi tarafından düzenlenen Münferit Araç Uygunluk Belgesi onaylanır. Bu faaliyet sadece Ankara Araç Proje Müdürlüğü tarafından yürütülüp gerekli tüm işlemleri araçprojecim.com olarak sizler için yapmaktayız.
E-imzalı karayolu uygunluk belgeniz online olarak onaylandıktan sonra tarafınıza kargo, whatsapp, e-mail gibi dilediğiniz şekilde sizlere ulaştırılacaktır.
Karayolu uygunluk belgesi gerektiren araçların 1 Mart 2024 yılı TSE araç inceleme ücretleri 2.952,89 Türk Lirasıdır.
Karayolu uygunluk belgesi TSE yetkili teknik sorumlu belgesine sahip mühendislik firması tarafından TSE Araç Proje Müdürlüğüne yapılan başvuru sonrasında aracın fiziki incelemesi de gerçekleştikten sonra TSE onaylı olarak araç projelendirme firmalarından alınır.
Bir araca karayolu uygunluk belgesi verilebilmesi için fiziki olarak çalışır durumda olması aydınlatmalar, aynalar , koltuklar benzeri aksamlar eksiksiz ve çalışır durumda olmalıdır. Başvurunun yapılabilmesi için ayrıca şahadetname ve benzeri bir sahiplik belgesinin olması şarttır.
Başvuru için Gerekli Evraklar:
Onay Süreci:
Bu süreç sonunda araç, Türkiye’de tescil edilebilir ve yasal olarak kullanılabilir hale gelir. Karayolu Uygunluk Belgesi, aracın güvenliğini ve uygunluğunu doğrulamak için önemli bir belgedir ve bu belge olmadan araç Türkiye’de tescil edilemez. Bu nedenle belgenin alınması gereklidir.
Firmamız TSE'nin vermiş olduğu yetkilere sahiptir. Karayolu uygunluk belgesi almak için bizleri arayabilirsiniz.
Bedelsiz olarak veya teşvik yoluyla ithal edilen veya TASİŞ, MKE, TSK tarafından satışa sunulan araçlar veya eski araçlar için; Araçların İmal, Tadil, Montajı (AİTM) Hakkında Yönetmelik kapsamında aracın tescil işleminin yapılabilmesi için AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi'nin onaylanmasıdır.
TASİŞ gibi gümrükten alınan araçlara karayolu uygunluk belgesi çıkartma zorunluluğu vardır. Araç uygunluk belgesi için firmamız ile iletişime geçebilirsiniz.
Kamu Kurum/Kuruluşları Tarafından Satışı (Devri) Gerçekleştirilen Araçlar (TSK, EGM, TASİŞ, MKE v.b. ) için Karayolu Uygunluk Belgesi düzenlenir.
Karayolu trafik yönetmeliğinde geçen bahsi ile ; Yurt dışından getirilen ve ülkemizdeki araç imal ve tadilat yönetmeliği hükümlerine uygun imal, tadil ve monte edilen araçlara Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca ve bu Bakanlığın yetki vereceği kamu veya özel kuruluşlar tarafından "Karayolu Uygunluk Belgesi" verilir. Bu ifadede bahsi geçen yetkilendirilmiş kuruluş TSE olup başvurularınızı TSE AİTM Yetkili Teknik Sorumlusu sıfatıyla bizler yapabiliyoruz.
Aynı maddede; Askeri araçlarla, raylı sistemle çalışan ve iş makinesi türünden araçların, karayolu uygunluk belgeleri ilgili kuruluşlarla düzenlenir. Bahsi geçmektedir. Bu tip araçlar ait oldukları kurumlar tarafından belgelendirilip tescile getirilebilir.
Karayolu trafik yönetmeliği toplam ağırlık sınırları ve boyutları üzerinde kapasiteye sahip olan araçlar için karayolu uygunluk belgesi verilemez ve bu gibi araçlar tescil edilemez.
Özellikle tarım işlerinde kullanılmak için imal edilmiş araçlar ile yol bakım araçları, kurtarıcı araçlar ve itfaiye araçlarında azami genişlik 3,05 m olabilir. Bu araçların 2.55 metreden fazla genişlikte olanlarına karayolu uygunluk belgesi verilemez ve trafik tescil kuruluşlarında tescil işlemine tabi tutulamaz. Bu araçların tescilleri ilgili kuruluşlarca yapılır.
Karayolu uygunluk belgesi bulunmayan araçların ise tescilleri yapılamaz.
İlgili kurumlarca antika olduğu belirtilen ve trafiğe tescile gerekli olan AİTM Münferit Araç Uygunluk belgesinin Onaylanabilmesi için sinyallerin fren sisteminin, emniyet kemerinin, geri görüş aynalarının mevcut ve çalışır durumda olması gerekmektedir..
(1) Camlarda, “e” ya da “E” onayı görülecektir. Ancak, 02.03.2001 tarihinden önce imal edilen araçlarda aranmaz.
(2) Lastiklerde, “e” ya da “E” onayı görülecektir. DOT işareti de kabul edilebilir. Ancak, 25.07.2000tarihinden önce imal edilen araçlarda aranmaz.
(3) “CE” işareti sadece hidrolik ekipmana sahip üst yapılı araçlarda aranacaktır. 01.01.1995 tarihinden önce imal edilen M1 kategorisi araçların arka koltuklarında emniyet kemeri aranmaz. 18.07.1997 tarihinden sonra imal edilen, sürücü hariç 8 ila 14 yolcu taşıyan araçların sürücüsü ve önde oturan yolcu/yolcular için emniyet kemeri bulunması zorunludur. 17.07.2000 tarihinden sonra imal edilen N1, N2, N3 kategorisi araçlarda sürücü ve sürücü yanındaki koltuklarda, 01.08.1998 tarihinden sonra ve 13.02.2009 tarihine kadar üretilmiş M2 ve M3 (A.İ.T.M. Yönetmeliğinde belirtilen Sınıf I ve II dışındaki araçlar) kategorisi araçların bütün koltuklarında emniyet kemeri bulunması zorunlu olmayıp; ara koltuklar hariç olmak üzere, sürücüsü dâhil en ön ve önünde boşluk olan en arka koltuklarda, önünde boşluk olan kapı önündeki koltuklarda, iki katlı M3 sınıfı araçlarda (A.İ.T.M. Yönetmeliğinde belirtilen Sınıf III'e girenler); merdiven önü, en ön ve önünde boşluk olan en arka koltuklarda, masa etrafında bulunan koltuklardan aracın gidiş yönünedoğru olanlarda oturan yolcular için emniyet kemeri bulunması zorunludur.
(4) Bu istisnalar haricinde M1 sınıfı otomobillerin, M1G ve N1G sınıfı arazi taşıtlarının, N1, N2, N3 sınıfı kamyonet, kamyon ve çekicilerin, M2 ve M3 sınıfı minibüs ve otobüslerin bütün koltuklarında emniyet kemeri bulunması zorunludur. Yalnız araç dururken kullanılan koltuklar ile ayakta da yolcu taşıyan M2 ve M3 kategorisi Sınıf A ve Sınıf I araçların koltuklarında emniyet kemeri bulundurulması zorunlu değildir
(5) Motor numarası yetkili teknik sorumlu tarafından başvuru dosyası eklerinde beyan edilir. Motor numarası ile ilgili yetkili teknik servis raporu veya motor üzerinden fotoğraf vb. belge talep edilmemeli.
AİTM Onay Yetkisi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yapılan Protokol çerçevesinde, “AİTM Onay Yetkisi” sadece TSE’ye verilmiştir. “AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi”nin doğruluğu belge üzerinde yer alan elektronik bağlantı adresinden yapılabilmektedir.
1. Aracın şase numarası gövde üzerinde saca çakılı olması ve rahat okunabilmesi ve trafik şahadetnamesi ile uyumlu olması gerekmektedir.
2. Aldığınız aracın motor numarasını kontrol etmeyi unutmayın araç üzerindeki motor numarası ile trafik şahadetnamesindeki numara aynı olmalıdır. Araç üzerindeki motor numarası ile trafik şahadetnamesindeki motor numarası aynı değilse aracın motoru değişmiştir. Bu durumda alırsanız araca yeni motor takıp öyle karayolu uygunluk belgesi alabilirsiniz.
3. Araç üzerindeki koltuk sayısı ile trafik şahadetnamesi belgesindeki koltuk sayısı aynı olmalıdır.
4. Araç üzerinde düz veya otomatik vites var ise aracın trafik şahadetnamesinde düz veya otomatik yazmasına dikkat edilmelidir.
5. Aldığınız araç rengi ile trafik şahadetnamesinde de yazan aynı renk olmalıdır.
6. Alınan araç yakıt cinsi ile trafik şahadetnamesinde yazan yakıt cinsi aynı olmalıdır. Örnek araç dizelse trafik şahadetnamesinde de dizel yazmalıdır. Araç Motor silindir hacmi ile trafik şahadetnamesindeki motor silindir hacimleri aynı olmalıdır.
7. Aracın ön ve arka emniyet kemerleri çalışır durumda olması gerekmektedir, 01 Ocak 1995 yılından önce imal edilen m1 sınıfı araçlarda arka emniyet kemerleri aranmaz.
8. Aracın aydınlatma sisteminin tam çalışır durumda olması gerekmektedir. Aracın ön kısa ve uzun farları, ön ve arka park lambaları, arka fren lambaları, ön ve arka sinyalleri ve arka plaka aydınlatma lambası çalışır durumda olmalıdır.
9. Aracın koltuklarının sağlamlığı kontrol edilmeli ve eksik varsa giderilmeli.
30 gün içinde araç projesi yaptırılıp tescil kuruluşuna bildirilmeyen tadilat ve montajlara 2918 sayılı Kara Yolları Trafik Kanunu 32/1 maddesi gereği para cezası yazılmaktadır.
Etiketler:
gümrükten alınan aracı ruhsata işletme, karayolu uygunluk belgesi, tse karayolu uygunluk belgesi, karayolu uygunluk projesi, karayolu uygunluk belgesi nasıl alınır, tse uygunluk belgesi, karayolu uygunluk belgeleri, karayolu uygunluk tadilatı, karayolu uygunluk, karayolu uygunluk projesi, karayolları uygunluk projesi, karayolu uygunluk araç projesi, araç uygunluk belgesi, karayolu uygunluk tadilat, karayolu uygunluk projeleri, karayolu uygunluk proje, istanbul karayolu uygunluk belgesi
slm çekicim 2008 mod daf marka ona t 9 uygunluk belgesi almak istiyorum sNhig
Ali bey, 0535 256 44 73 veya 0536 038 75 43 telefon numaralarımızdan bizimle iletişime geçiniz.
karayolu uygunluk belgesi için aradım yardımcı oldular allah razı olsun tavsiye ediyorum
Akif bey, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Karayolu uygunluk belgeniz tekrardan hayırlı olsun.
karayolu uygunluk belgesi belgemi aldım problem yaşamadım tavsiye ederim bilgili arkadaşlar.
Tezcan bey, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Belgeniz tekrardan hayırlı olsun.
karayolu uygunluk belgesi için aradım bilgili ve fiyatları güzel bir firma tavsiye ederim
Sadık bey, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Belgeniz tekrardan hayırlı olsun.
karayolu uygunluk belgesi için hizmet aldım çok memnunum sıkıntısız işlemleri hallettim ve tavsiye ediyrm
Mehmet bey, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Belgeniz tekrardan hayırlı olsun.
Karayolu uygunluk belgesi için aradım belgemi çıkarıp gönderdiler tavsiye ederim fiyat ve iletişimleri çok iyi
Koray bey, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Tavsiyeniz için ayrıca teşekkür ederiz. Belgeniz ve aracınız hayırlı olsun. İzmir'e selamlar.
karayolu uygunluk belgesini uygun fiyata aldım herkese tavsiye ediyorum işin iyi mühendisler sevgiler tekirdağdan tarık
Tarık bey, güzel yorumunuz için teşekkür ederiz. Tekirdağ sevgiler, selamlar efendim. Karayolu uygunluk belgeniz tekrardan hayırlı olsun.