Karavan projesi çizimi için en doğru adres motokaravan, alkovenli karavan veya campervan tadilat-dönüşümlerde bizleri tercih edebilirsiniz. Motokaravan ruhsatı maaliyeti hakkında detaylı bilgi için bizleri lütfen arayın.
İLETİŞİM:
📞 0535 256 44 73
Mustafa GEZEKÇİOĞLU
Yetkili Makine Mühendisi
📞 0541 970 78 70
Serhat GEZEKÇİOĞLU
Yetkili Makine Mühendisi
Karavan projesi: motokaravan karavan dönüşümlerinde otobüs veya minibüsün karayollarında seyredebilmesi ve karavan statüsüne kavuşması için yeterli şartları karşılayıp araç proje mühendisi tarafından çizilen projeye karavan projesi denir.
Karavan nedir : Karayolları trafik yönetmeliği 3.maddesinde yer alan en az aşağıdaki ekipmanları kapsayan yatacak yeri olan özel maksatlı M sınıfı SA kodlu motorlu araçtır.
Karavan Projesi Çizimi ve Karavanı Ruhsata işletme 2024 yılına göre süreçleri sırasıyla;
bu işlemlerden sonra karavanınız ruhsata işletilir.
Karavan yapılabilmesi için araç içerisinde bulunması gereken azami şartlar vardır. Bunlar yatak, masa ve yemek pişirme yerlerinin olmasıdır. Bu şartları sağlayabilecek, midibüs, minibüs, otobüs, panelvan kamyonet gibi araçlar yapılabilir. Azami yüklü ağırlığını geçmeyecek şekilde tasarım yapılıp, koltuk sayıları 9’u geçmeyecek şekilde yapılabilir. Araç içindeki koltuk bağlantılarının aynı şekilde kalması en önemli nokta.
1. Koltuklar ve masa
2. Koltuklardan dönüştürülecek uyku yatağı
3. Yemek pişirme imkanları
4. Depolama/saklama imkanları
Bu ekipmanlar oturma bölümüne sabit olarak monte edilir, ancak masa kolayca çıkarılabilecek şekilde olabilir. Koltukların sabit olması gerekmektedir. Yemek pişirme imkanının zorunlu olmasından dolayı ocağa ihtiyaç vardır, ancak ocak sabit olmalı portatif ocaklar kabul edilmemektedir.
Motorlu karavana tadilat projeleri için belirleyici olan aracınızın kategorisinden ziyade yönetmeliklerde tanımlı minimum gereksinimleri sağlayacak yeterli alana sahip olmasıdır.
Panelvan kamyon veya kamyonet, M2 kategorisi minibüs, M3 kategorisi otobüs, N1, şasi kamyonet N2, N3 kategorisi şasi kamyonlar yönetmeliklere uygun tadilat ve karavan projesi ile M1 kategorisi SA motorlu karavana tadil olabilir.
Bir aracın karavan olarak tescile edilebilmesi araçta bulunması gereken minimum gereksinim aşağıda sıralanmıştır.
(i) Koltuklar ve masa,
(ii) Koltuklardan dönüştürülebilecek uyku yatağı,
(iii) Yemek pişirme imkanları,
(iv) Depolama/Saklama imkanları.
Bu ekipmanlar; oturma bölümüne sabit olarak monte edilir ancak masa kolayca çıkarılabilecek şekilde tasarlanabilir.
Karavan ruhsata nasıl işletilir - karavan projesi
Motorlu karavanlar yani motokaravanlar M1 taşıt sınıfına girmektedir. Bu tür bir taşıt sınıfına giren araçlar ise;
Bunlarda genel olarak; Yolcu taşıyan otobüsler, minibüsler, kamyonlar, kamyonetler, panelvanlar gibi araçlar olmaktadır.
Öncelikle aracınızın karavan haline dönüştürmeniz gerekmektedir. Sonrasında yapılan bu karavan tadilatı ARAÇPROJECİM EKİBİ OLARAK tarafımızdan projelendirilerek TSE'ye sunulması gereklidir. Proje sunulduktan sonra TSE veya AKM’ lerce araç kontrol edilir. TSE'den tadilatın “AİTM Münferit Tadilat Araç Uygunluk Belgesi” alındığında önce araç muayenesi yaptırılır, sonra tescil işlemi için herhangi bir noterliğe giderek ruhsat değişikliği yapılır.
*Tüm illerde TSE AKM merkezleri mevcut. Sizleri süreç süreç yönlendirmekteyiz. Karavan projesi konusunda tüm ekibimiz öncelikli olarak sizlere destek vermektedir.
Minimum gereklerin yanı sıra araçta opsiyon olarak tercih edilebilecek elektrikli cihazların (TV, Buzdolabı, vs) bulunması halinde bu cihazların enerjiyi harici kaynaktan alması (Güneş enerjisi, Harici akü, Şebeke elektriği vb) veya EMC (Elektro Manyetik Uyumluluk) belgeli cihazların kullanılması gerekmektedir.
Şasi araçların bir üst yapı ile karavana tadil olması halinde araca montajı yapılacak aydınlatmaların E belgeli olması gerekmektedir.
Karavana tadil edeceğiniz aracın şoför+2 veya şoför+1 koltuklu panelvan araç olması halinde, aracınızın koltuk sayısını arttırmak istiyorsanız.
İlave edeceğiniz koltukların,
Koltuk mukavemeti ECE-R 17
Emniyet kemeri bağlantıları ECE-R 14
Emniyet kemerleri ECE-R 16
regülasyonlarına uygunluğunun aksam tip onay belgeleri ve/veya teknik servis raporları ile tevsik edilmesi gerekmektedir
Şoför +2 koltuklu aracınızın Şoför+1 koltuklu araca tadil etmeniz 2 li koltuğu söküp tekli koltuk takmış olmanızdan ötürü koltuk montajı olarak değerlendirilmektedir.
M2-M3 kategorisi araçlarınızın karavana tadil projelerinde aracın orijinal koltuklarının söküp takma işlemi yapılmadan kullanılması ve aracın yapısının uygunluğu halinde şoför+8 koltuğa kadar tescil edilebilir.
Burada M1 kategorisi araçların maksimum 8+1 koltuklu olabileceği ve aracın yapısının karavan ekipmanları ile birlikte kaç koltuk bulundurabileceği belirleyicidir.
Şasi Kamyonetler, Panelvan Kamyonetler, M2, M3 kategorisi Minibüs ve Otobüsler AİTM de ve MARTOY de belirtilen şartları sağlaması halinde karavan araç projesi yapılarak M1 kategorisi motorlu karavana tadil edilebilir
Teknik olarak bu uygulamanın önünde bir engel yoktur. Ancak 5 yaşından küçük ticari araçlar özel kullanım amaçlı motorlu karavana dönüştüğünde fatura bedeli üzerinden ÖTV tahakkuk ettirilir. 5 yaşından büyük araçlar ÖTV’den muaftır.
01 Ocak 2024 tarihi itibaren karavan projesi TSE araç muayene ücreti 2952,89 TL'dir. Karavan muayenesi sonrası noterde ruhsata işletme ücreti ise 1.140 TL'dir.
2024 yılı için karavan projesi maliyeti toplam 5000-6000 TL arası değişmektedir. En iyi fiyat bilgisi için bizleri arayabilirsiniz.
Karavan projesi çiziminde dikkat edilmesi gerekenler iyi bir mühendislik firması ile anlaşmalısınız ve karavanınız için gerekli şartları sağlamalısınız.
Bu araçlar ülkemizde karavan yapımında en çok tercih edilen araçlardan genelidir.
Karavan yapmak için aldığınız araç Fiat Ducato, Mercedes Sprinter, ve benzeri araçların içerisine eklediklerinizle birlikte toplamdaki ağırlığı 3500 KG aşmadığı sürece B sınıfı ehliyetinizle kullanabilirsiniz. Azami yükleri 3500 kilogramın üstünde olan ve yük taşımalarda kullanılan araçlar mevzuatta kamyon olarak geçiyor ve B sınıfı ile değil C sınıfı ehliyet ile kullanılabilir. Kısacası motokaravan kullanmak için ekstra bir ehliyet sınıfı edinmeye ihtiyacınız yok B yeterli oluyor.
Motokaravanlar'da yüklü ağırlığı 3500 KG geçmeyen araçları B sınıfı ehliyet ile kullanabilirsiniz.
Çekme karavanlarda ise yüklü ağırlığı 750 kilogramın altında olanları çekmek için B, C, D sınıfı ehliyetler yeterli olmaktadır. Yani 750 KG altı karavan ehliyet diye birşey bulunmamaktadır.
750 kilogram üzeri bir çekme karavanı aracınızla kullanmak istiyorsanız kullanacağınız taşıta göre BE, CE, DE ehliyetlere sahip olmanız gerekiyor.
Otomobiliniz ile Karavan ya da römork çekebilmeniz için aracınızda bir çeki demiri bulunmalı ve bu çeki demirinin araç tescil belgenize (ruhsat) işlenmiş olması gerekir.
Römork ya da karavanınızın yüklü ağırlığı 750 kg’ın üzerinde ise otomobil (B sınıfı) ehliyetinizin olması yeterli değildir. Bunun için karavan ehliyeti olarak da bilinen Römork çekme ehliyeti (BE sınıfı) almanız gerekir.
Ehliyeti olmayan birinin BE sınıfı ehliyet alabilmesi için öncelikle B sınıfı ehliyet alması gerekir.
BE sınıfı ehliyet aldığınızda 750 kg altında ya da üzerinde O1 ve O2 sınıfı bütün römorkları, çekme karavanları çeki demiri olan otomobil veya kamyonetiniz ile çekebilirsiniz.
BE sınıfı ehliyet almak için 18 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almış olmanız gerekiyor.
Direksiyon sınavında ise sizden otomobil ehliyeti alanlardan istenilenlerin aynılarını arkasına çeki demiri takılı römorklu bir otomobil ile yapmanız isteniyor. BE sınıfı ehliyet almak için yapılan direksiyon sınavında, otomobil direksiyon sınavından farklı olarak geri L manevra yapılmıyor. Yine direksiyon sınavı sırasında geri geri park etme işleminin yapılışı otomobil sınavına göre farklılıklar içeriyor.
Motokaravanlarda yüklü ağırlığı 3500 kilogramı geçmeyen araçları B sınıfı ehliyet ile kullanabilirsiniz. Çekme karavanlarda ise yüklü ağırlığı 750 kilogramın altında olanları çekmek için B, C, D sınıfı ehliyetler yeterli olmaktadır. Yani 750 kg altı karavan ehliyet diye bir şey bulunmamaktadır.
750 kilogram üzeri bir çekme karavanı aracınızla kullanmak istiyorsanız kullanacağınız taşıta göre BE, CE, DE ehliyetlere sahip olmanız gerekiyor.
Karavanlar, “çekme karavan” ve “motokaravan” olarak ikiye ayrılıyor. Daha çok uzun süreli konaklamalarda ya da imar yasağı olan bölgelerde tercih edilen çekme karavanlar, en basit olarak “bir çekici aracın arkasına bağlanarak çekilen römork şeklindeki karavanlar” olarak tanımlanabilir. Bu tür karavanları çekebilmek için karavanın büyüklüğüne göre uygun güçteki araçlara ihtiyacınız var. Türkiye’de çekme karavanlar 750 kilogramdan hafif ve 750 kilogramdan ağır olarak iki sınıfa ayrılıyor. Birinci grup karavanlar, ruhsatsız; ikinci grup karavanlar ise ruhsatla karayollarında kullanılabiliyor.
Motokaravan'lar ise kendi kendine hareket edebilen araçlar. İç düzeni diğer çekme karavanlar gibi yaşamaya elverişli olarak tasarlanan kendinden motorlu taşıtlar, kapalı kasa panelvanlar'ın içine, kamyonetlerin arkasına, özel yapılan kasa içine ya da otobüs kasalarının içine tasarlanabiliyor.
Minibüs ve panelvan tipi araçların içinin karavan yaşam şartlarına uygun bir şekilde yeniden düzenlenmesiyle yapılır. Bu tipteki araçlar çekme karavan gibi araçtan bağımsız değildir. Aracın kendisi karavan olarak kullanılmaktadır.
Karavanın Tarihi Gelişim Sürecinde, karavan kelimesinin kökenine baktığımızda deve veya at üzerinde uzun seyahate çıkan ya da eşya taşıyan bir grup insanı belirtmek için kullanılır. Farsçada kervan, Arapçada kafile kelimesine karşılık gelir.
İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda için tanımı; Bir at arabasının arkasında çekilen ve hareketsizken mesken olarak kullanılan mobilyalı vagon ya da kasadır.
Türkçeye Farsça, Arapça ve İngilizceden geçmiştir.
Karavanın tarihi:
Karavan; 15. yüzyıldan itibaren mal taşımanın işlevsel bir aracı olarak mütevazı bir başlangıçtan günümüzde seyahat ve eğlence endüstrisinin hızla gelişen bir sektörünü oluşturmaya kadar gelişmiştir.
İlk Karavan
Dünyadaki ilk karavan 1830 yılında ünlü sirk sahiplerinden Antoine Franconi isteği üzerine Paris ‘te yapılmıştır. İçinde normal günlük yaşamın sürdürüldüğü ilk karavanlar, 19. yüzyılın başlarında, gezgin tiyatro sanatçıları tarafından geliştirildi.
İlk lüks karavan 1885 yılında emekli denizci Doktor William Gordon Stables tarafından geliştirilerek inşa edilmiştir. Bu lüks karavana ‘The Wanderer’ (Gezgin, göçebe) ismi verilmiştir. Maun ve akçaağaçtan yapılan karavan 5,5 metre uzunluğundaydı. Atlı karavan, zamanının en iyi yol görüşünü sağlıyordu. İçine kitaplık, porselen dolabı ve piyano yerleştirilerek ilk yolculuğunu Berkshire’dan İskoçya’daki Inverness’e yapmıştır.
1990 başlarından itibaren popülerleşmeye başlayan karavanlar, o dönemde ultra lüks eşya olarak görülüyor ve zengin üst sınıflara özel oluyordu. Toplumun üst sınıfında o kadar popüler hale geldi ki, 1901’de benzer düşüncelere sahip insanlar için ‘Karavan Kulübü’ kuruldu. Birinci dünya savaşı sonrası ilk ticari karavan ortaya çıktı. 1919 senesinde Eccles Motor firması tarafından çekme karavan yapıldı. Bill Riley ve oğlu tarafından kurulan Eccles Motor Transport, esasen modern İngiliz karavancılığını doğurdu. 1930’lara kadar karavan orta sınıfın ulaşabileceği fiyat aralığında değildi. İkinci dünya savaşı sonrası karavan endüstrisi için patlama zamanı oldu. Savaş sonunda Eccles Motor, küçük, uygun fiyatlı ve toplu olarak üretilen The Enterprice (Atılgan’ı) üretti ve karavancılığı her zamankinden daha fazla insan için satın alınabilir hale getirdi. Eccles Motor 1950’lere kadar piyasayı domine etmiştir.
Dünyaca ünlü ‘Sprite’ (peri) modelinin öncüsü olan ‘Streamlite Rover’ 1948’de geliştirildi ve endüstrinin yükselmesine yardımcı oldu. Daha hafif, daha ucuz ve daha dayanıklı malzemelerin kullanıldığı karavanlar kutu tipi treyler olmaktan çıkıp mutfaklı, çok odalı ve duşlu tam donanımlı araçlara dönüştü. Satın alına bilirlikleri, karavanların daha kısa hafta sonu tatilleri için kullanılabilirliği ve daha sık seyahatlerin mümkün ve pratik olduğu anlamına geliyordu.
50’li yılların sonlarında, başlangıçta Cheltenham Company tarafından en başarılı şekilde kullanılan karavan yapımında GRP (Glass Reinforced Plastic) cam takviyeli plastik – kullanılmaya başlandı. Cheltenham Sable, hafifliği ve kompakt uzunluğu bakımından çiftler için ideal olduğundan zamanın en prestijli modellerinden biriydi.
Ace, diğer üreticilerin tam 15 yıl önünde, GRP tam boy ön ve arka panelleri kullanarak ilk seri üretim yapan İngiliz karavan üreticisiydi. Ace aynı zamanda bu adımı atan ilk “lüks olmayan” üreticiydi.
1970’lerde karavanlar onları çok daha sağlam hale getiren önceden işlenmiş alüminyum panellerden yapılmıştır. Yetmişlerin sonlarına doğru insanlar, duşların ve tuvaletlerde sifonu çekmenin keyfini de yaşamaya başladılar! ABI Monza serisi şık, hafif ve bütçe dostuydu ve 1980’lere kadar iyi bir şekilde satıldı (Sprite’ın işinin çoğunu aldı).
Astral Cameo, 1980’ler ve sonrasında ikiz dingilli karavan popülaritesinin hızını belirledi. Uzun zaman önce bitmiş olmasına rağmen, Astral markası 1970’lerde çekme karavan pazarında büyük bir oyuncuydu ve ikiz akslı Tourer’ı endüstrinin temel unsuru haline getirmeye yardımcı oldu.
Swift, her zaman yenilikçi teknolojilere büyük yatırım yaptı ve 1989 yeni Corniche’lerini piyasaya sürdükleri yıldı. Bu model benzersiz bir tarza sahipti ve üstün aerodinamik çekme sağlamak için GRP pervazlar kullanılarak tasarımında ileri düzeydeydi.
Bailey Ranger stil açısından çığır açıcı olmasa da hafif, uygun fiyatlı ve iyi işlenmişti. Ailelere ve çiftlere çok az paraya iyi donanımlı bir karavan sunarak 2010’a kadar en çok satanlar arasında yer aldı.
Elddis, Genesis’i hem içte hem dışta güçlü bir stil ile piyasaya sürdü. Kendine uygun bir isimi olan Genesis, 1998’den günümüze tüm Elddis’ın diğer aralıklarını etkileyecektir.
21. yüzyılda konsept karavan tasarımı ortaya çıkmaya başladı ve Mehrzeller ile tanıştık. İki Avusturyalı mimar tarafından kavramsallaştırılan her model, müşterinin kendi çok hücreli düzenini tasarlamasına izin verecek şekilde özel olarak üretilmiştir. Model, piyasadaki en orijinal seyahat römorklarından biri olarak duyuruldu ve yeni nesil özelleştirilmiş mobil yaşamın başlayacağına dair umutlandırdı.
Karavanın Tarihi Gelişim Sürecinde artık bir aile tatili için ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyi tek bir yerde sunan komplekslere sahip gezi alanları ve karavan parklarını içeren devasa bir sektör haline geldi. Ayrıca karavancılığı çevreleyen, onu en sağlıklı, uygun fiyatlı, çevre dostu ve popüler tatil seçeneklerinden biri yapan gelişen bir topluluk ve kültür oluştu.
30 gün içinde araç projesi yaptırılıp tescil kuruluşuna bildirilmeyen tadilat ve montajlara 2918 sayılı Kara Yolları Trafik Kanunu 32/1 maddesi gereği para cezası yazılmaktadır.
Sormak istediğiniz danışmak istediğiniz bütün sorularınıza yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.
Etiketler:
karavan projesi, karavan projesi yaptırmak istiyorum, karavan projesi nasıl yapılır, karavan dönüşümü projesi, karavana dönüşüm projesi, karavan projesi, motokaravan projesi, karavan projesi çizdirmek 2024, karavan projesi fiyatları 2024, karavan proje çizimi maliyetleri, istanbul karavan projesi, adana karavan projesi, istanbul karavan projesi çizen firmalar, adana karavan projesi çizen firmalar, çankırı karavan projesi, kamyoneti karavana çevirme, otobüsü karavan yapmak, karavan projesi fiyatları 2024, ankara karavan projesi, antalya karavan projesi, izmir karavan projesi, mersin karavan projesi, karavan çizimi fiyatları, karavan çizimi, karavan proje çizimi, karavan projesi hakkında bilgiler, karavan blog, istanbul karavan projeleri, karavan projesi çizen firmalar, karavan projesi nasıl çizdirilir, karavan ruhsatı alma, karavanı ruhsata işletme 2024, karavan istanbul, karavan proje firmaları, karavan projesi çizimi 2024, karavan ruhsatı hakkında bilgi, adana karavan proje, mersin karavan projesi, izmir karavan proje çizimi, ankara karavan proje çizimi, ankara karavan proje mühendisi, karavan projesi, karavan araç projesi, karavan projesi 2024, minibüsten karavana dönüşüm
karavan projemi yaptırdım sorun yaşamadım fiyat ve anlayışları çok güzel tavsiye ederim
karavan projesi çizdirmek istiyorum arac karsan j9 okul servisi iken otobüs olarak projelendirildi simdi ise motokaravan olarak tasarlandı proje fiyarı ne kadar olur Not. önceki projesi mevcut
Nazım bey, detaylı bilgi için bizlere telefon numaralarımızdan lütfen ulaşın. 0536 038 75 43 ve 0535 256 44 73
karavan projemi çizdiler karavanım sorunsuz muayeneden geçti ruhsata işlettim tavsiye ediyorum
Hamit bey, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Karavanınız ve projeniz tekrardan hayırlı olsun.
karavan projesi çizimimi yaptılar sorun sıkıntı yaşamadım ilgili ve alakalı bir firmadır. tavsiye ederim.
Hamit bey, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Tekrardan karavan projeniz ve karavanınız hayırlı olsun.
karavan proje çizimi için irtibat kurdum sorunsuz şekilde karavanımı bitirip projemi onaylattım. proje konusunda güvenebilirsiniz tavsiye ederim.
Halit bey, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Tekrardan karavan projeniz ve karavanınız hayırlı olsun.
merhaba, istanbulda ikamet etmekteyim. 2002 model bmc levend 14+1 minibüsümü karavana dönüştürüyorum. Birinci sorum elbette çizim maliyeti nedir ? İkinci sorum araçta yatağa dönüştürülecek koltuk zorunlu demişsiniz ben sabit yatak koymayı planlıyordum bu uygun mudur ? Saygılarımla.
Sait bey, öncelikle yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Karavan projelerinde sizi ve yorumları okuyan kişileri yanlış yönlendirmemek adına detaylı bilgi için telefon numaramızdan iletişime geçmenizi rica ediyoruz. Bugün için verilen bilgiler 1 sene sonra değişiklik gösterebiliyor. Lütfen bizlere 0535 256 44 73 telefon numaramızdan ulaşın.
Karavan projesi için aradım tse süreçlerini ve karavan proje çizimi konusunda mühendislik hizmeti aldım. Çok memnun kaldım kesinlikle tavsiye ediyorum. Antalyadan çok selamlar
Yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Tekrardan Karavan Projeniz hayırlı olsun.
Hayalim olan karavan projemi çizdiler. Başarılı bir şekilde muayenelerden geçti ve ruhsatıma işlettim. Allah razı olsun resmi işlemlerimi sıkıntısız hallettim. Kesinlikle tavsiye ediyorum.
İhsan bey, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Tekrardan karavan projeniz ve karavanınız hayırlı olsun.