Otomobili minibüse çevirme projesi yaptırmak istiyorsanız veya aklınıza takılan tüm sorular için bizimle iletişime geçin.
İLETİŞİM:
📞 0533 121 19 32
Yücel GEZEKÇİOĞLU
Yetkili Makine Mühendisi
📞 0541 970 78 70
Serhat GEZEKÇİOĞLU
Yetkili Makine Mühendisi
Otomobili minibüse çevirme hakkında detaylı bilgiler ve otomobili minibüse çevirme güncel fiyatlarını yazımızda tüm detayları ile bulabilirsiniz.
Alakalı Yazılar
Otomobili minibüse çevirme 23 Ağustos 2013 yılında çıkan 2918 sayılı Karayolları Trafik kanununa göre 8+1 kişilik 9 kişilik minibüs olan araçlar otomobil olmuştur. Bu araçlar araç muayene gelmeden önce araç trafik ve tescil belgelerini değiştirmeleri gerekmektedir. 10-17 kişilik araçlarda minibüs olmuştur daha önce 16-17 kişilik otobüs olan araçlarda trafik ve tescil belgelerini minibüs olarak düzelttirmeleri gerekmektedir. Koltuk sayısı 18-22 kişi olan araçlarda ise araç plan proje ile koltuk sökülerek araçlar minibüs sınıfına düşürülmektedir. Minibüs sınıfına düşen araçların yıllık vergileri ve ve trafik sigortaları çok daha ucuz olmaktadır.. 17+1 kişilik koltuk sayısı ve üzeri araçlar otobüs olmuştur.
Fabrikadan M1 sınıfı 8+1 kişilik otomobil olarak üretilen mercedes vito 639/2, volkswagen caravella, ford custom, peugeot expert, renault trafic araçlara bir koltuk montajı yapılarak araç 9+1 kişilik M2 sınıfı minibüs araca çevrilir. Bunun için öncelikli olarak araca 8+1 kişiden 9+1 kişiye araç koltuk ilave projesi çizilmesi gerekmektedir. M1 sınıfı 8+1 kişilik otomobil araca bir koltuk montajı yapılarak 9+1 kişilik M2 sınıfı minibüse araç tadilatı yapılır.
Otomobilden minibüse araç projesi yapıldıktan sonra tuvtürk araç muayene istasyonundan araç tadilat muayenesi randevusu alıp araç projesi ile araç tadilat muayenesi yaptırılmalıdır.
Araç muayenesi yapıldıktan sonra aracı otomobilden minibüse çevirmek için araç sahibi notere başvuru yaparak araç otomobil'den minibüs'e tadilat projesi, tüvtürk araç muayene raporu, tüvtürk araç tespit raporları araç tescil belgesini değiştirilerek aracı otomobilden minibüse çevirmiş olur.
Araç ruhsatını otomobilden minibüse çevrildikten sonra, araç ruhsatı, aracın otomobile çevirme projesi ile birlikte aracı maliye kayıtlarında minibüse çevirmek için nakil vasıtaları vergi dairesine başvuru yapılarak araç otomobilden minibüse çevrilir.
01 Ocak 2019 tarihi itibari ile fabrikadan panelvan kamyonet olarak üretilen araçların 9+1 kişilik M2 sınıfı minibüse çevrilmesi durumunda araçta şerit takip ve acil fren sistemi olmak zorundadır.
Otomobili minibüse çevirmek için sırasıyla aşağıdaki işlemleri yaptırmalısınız.
Noterde otomobiliniz minibüs olarak ruhsata işletilir.
Otomobili minibüse çevirme TüvTürk fiyatı 1821,60 TL'dir. Proje fiyatları değişiklik gösterir.
Fabrikadan 8+1 kişilik otomobil olarak çıkmış araçların 9+1 kişilik minibüse çevrilmesi durumunda özel tüketim vergisi (ÖTV) çıkmaz. Çünkü fabrikadan 8+1 M1 sınıfı olarak üretilen otomobil araçların özel tüketim vergisi ötv vergisi % 15 olarak maliyeye yatırılmıştır. 9+1 kişilik M2 sınıfı minibüs araçların özel tüketim vergisi % 9 olduğundan dolayı özel tüketim vergisi çıkmaz.
Fabrikadan N1 ve N2 sınıfı olarak üretilen panelvan kamyonet, panelvan kamyon araçların seri tadilat belgesi ve tip onay belgesi ile M2 sınıfı minibüse tadilat yapılarak çevrilmesi mümkündür.
Fabrikadan kamyon ve kamyonet olarak üretilen panelvan araçlara yanları açılarak cam montajı ve koltuk montajı yapılarak araçları seri tadilat araç projesi ile M2 sınıfı minibüs veya M2- M3 sınıfı otobüs yapmak mümkündür.
Fabrikadan N2 sınıfı olarak üretilen kamyon panelvan araçlarda yine seri tadilat ve tip onayı ile koltuk ilavesi yapılarak m2 sınıfı ve M3 sınıfı minibüse veya otobüse tadilat yapmak mümkündür.
Fabrikadan N1 sınıfı panelvan kamyonet olarak üretilmiş 2+1 kişilik 5+1 kşilik kamyonet araçların tip onaylı veya araç proje ile 9+1 kişilik, 12+1 kişilik 14+1 kişilik, 16+1 kişilik minibüse araç tadilatı yapılır. Trafiğe çıkış tarihi itibari ile beş yılı dolduran panelvan araçları minibüse çevirince ÖTV vergisi çıkmamaktadır, Beş yılı doldurmayan panelvan araçların minübüse çevrilmesi durumunda % 5 ÖTV fark vergisi çıkmaktadır. Araç 4+1 veya 5+1 olarak trafiğe çıkmışsa ÖTV vergisi % 15 yattığı için herhangi bir ötv vergi çıkmamaktadır. Aracın 16+1 kişilik minibüse çevrilmesi durumlarında ise otobüste ÖTV vergisi % 1 olduğu için ek bir vergi çıkmamaktadır..
10 kişilik ve 17 kişilik koltuklu araçlar minibüs olarak tescil edilmektedir..
Mercedes Crafter Panelvan araçların tip onayı ile 13+1, 16+1 minibüse araç tadilat projesi çevrilmesi
Ford Transit kamyonet Panelvanların 13+1 kişilik minibüse araç tadilat yapılması
Renault Master Panelvan kamyonet araçların tip onayı ile minibüse tadila edilmesi.
1- Aracın Minibüs olması için araçta orjinal Abs bulunması şarttır.
2- Aracın Trafik Tescil Belgesi
3- Kullanılan Koltukların ve takılan camların faturaları
4- Koltukların ve camların "e" belgesi olması zorunluluğu vardır.
5- Kullanılan emniyet kemerleri e belgeli olmalıdır, emniyet kemerlerinin e belgeleri
6- İşcilik faturaları
M2 kategorisindeki araçlar: Sürücü dışında 9 (sekiz) den fazla oturma yeri olan, yolcu taşımaya yönelik ve azami kütlesi 5 tonu aşmayan, motorlu araçlardır.
M3 kategorisindeki araçlar: Sürücü dışında 9 (sekiz) den fazla oturma yeri ayrılmış olan, yolcu taşımaya yönelik ve azami kütlesi 5 tonu aşan, motorlu araçlardır.
Sınıf I”, ayakta yolcu taşımak için ayrılmış alanları bulunan ve yolcu iniş binişlerinin sıkça yapıldığı araçlardır.
“Sınıf II”, esasen yolcuları oturarak taşımak üzere imal edilmiş ve ayaktaki yolcuların koridorda ve eğer bulunuyorsa, iki çift oturma yeri için ayrılan boşluğu aşmayacak bir alanda taşınmalarına imkân verecek şekilde tasarlanmış araçlardır.
“Sınıf III”, yolcuları tamamen oturarak taşımak üzere imal edilmiş araçlardır.
Sınıf A”, ayakta yolcu alacak şekilde tasarlanmış araçlar; bu sınıftaki bir araç oturma yerlerine sahiptir; ayaktaki yolcular için de gerekli donatıma sahip olabilir.
“Sınıf B”, ayakta yolcu alacak şekilde tasarlanmamış araçlardır; bu sınıftaki bir araç ayaktaki yolcular için gerekli donatıma sahip değildir.
Bir araç birden çok sınıfa dâhil olarak kabul edilebilir. Böyle bir durumda, araç, bu Yönetmeliğin bütün ilgili şartlarına uymak zorundadır.
Otomobilin tarihi, gerçek bir teknoloji serüvenidir. Ancak bu teknoloji tarihinde sosyoloji tarihine, bilim tarihine, işletme bilimine, ekonomiye hatta sanata dokunan ve şekillendiren geniş bir etki alanı var. Otomobilin tarihi incelendiğinde aslında küresel ekonominin, sosyolojinin, sanatın, bilimin ve işletme anlayışının dönüşümü de incelenmiş olur.
Araba tarihi, tekerleğin icadı ile başlıyor. Çünkü tekerlek icat edildikten sonra el arabası icat ediliyor. Sınırlı alanda yük taşıma işini kolaylaştıran el arabasının yıllar içinde 600 km/s hızlanan makinelere dönüşeceği kimin aklına gelirdi 🙂
İlk otomobil ne zaman icat edildi, sorusunun yanıtı ise daha karmaşık. Araba ne zaman icat edildi, sorusunun cevabı için at arabalarını incelemek gerekiyor. İlk at arabaları ise Antik Mısır uygarlığında karşımıza çıkıyor. Seçkin kişilerin kullandığı bu 3 tekerlekli araçları genellikle insanlık dışı bir şekilde insanlar çekiyordu 🙁 Zamanla atların bu iş için daha verimli olacağı anlaşıldı. Gerçek anlamda at arabaları da böylece ortaya çıkmış oldu. Kabinli ve lüks at arabası modelleri ile işler epey gelişti. Ama bilirsiniz işte “asla yetmez” 🙂 İnsanoğlu daha hızlı gidecek bir şeyler peşindeydi..
16. Yüzyılda çoğumuzun ressam olarak tanıdığı ama aslında gerçek bir deha olan Leonardo da vinci (Vinci ailesinden Leonardo demek) ilk otomobilin eskizlerini çalıştı. Bu nedenle arabayı ilk kim icat etti, sorusuna yanıt olarak genellikle Leonardo’nun adı verilir. Bu eskizler, otomobilin icadı için ilham verici oldu. Görüntüsü her ne kadar bir el arabasına benziyor olsa da bir mekanizma ile kendi kendine giden bir araçtı bu. Buharla çalışıyordu.
Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde Türkiye’ye ilk otomobil geldi. Osmanlıya ilk araba ne zaman geldi, sorusunun yanıtı 1876-1909 şeklinde. Sultan II. Abdülhamid döneminde İstanbul’a ilk otomobil geldi. O zamanın Cadde-i Kebir denilen İstiklal Caddesinde bir mağazadaydı. Ayrıca 1888 yılında II. Abdülhamit’in Londra Elçiliği’ne emir vererek, İngiltere’den Robert Davidson tarafından imal edilen bir “elektrikli” araba siparişi de vermiş. Ancak bu iki otomobil de asla trafiğe çıkmamış.
İstanbul trafiğine çıkan ilk araba Basra eşrafından Züheyrzâde Ahmed Paşa liderliğinde gelmiş. Benzinle çalışan bu otomobil, 1895 yılında Fenerbahçe’de trafiğe çıkmıştır. Renault Landaulet otomobil, uzun bir süre çok büyük ilgi gördü.
30 gün içinde araç projesi yaptırılıp tescil kuruluşuna bildirilmeyen tadilat ve montajlara 2918 sayılı Kara Yolları Trafik Kanunu 32/1 maddesi gereği para cezası yazılmaktadır.
Merhaba Opel zafira 8+1 olan modelini almayı düşünüyorum bu marka ve modele 9+1 olarak proje yapılabiliyor mu
Murat bey, Opel Zafira araçlar için minibüse dönüşüm yapılamamaktadır.
9+1 2006 vito minübüs 7+1 otomobile dönüşür mü? Dönnüşürse M T vergisi kaç TL olur
Mehmet bey, vito minibüsler mevzuatlara uygun bir şekilde otomobile dönüştürülüyor. Bizleri 0535 256 44 73 telefon numaramızdan arayabilir, detaylı bilgi alabilirsiniz.
caravelle aracımın otomobil dönüşümü için kendilerini aradım 1 saat içinde projem elimdeydi. sıkıntısız dönüşüm işlemimi hallettim tüm araç proje ailesine çalışanlarına çok selamlarımı iletiyorum. tavsiye ediyorum.
Gökhan bey güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Tekrardan projeniz hayırlı olsun.
Merhaba. Bizde 2000 model hususi, minibüs olarak geçen transporter var. 9+1 kişilik. Bunu otomobil e çevirebilirmiyiz ? Birde başka bir sitede arbanın fabrikadan çıkışının otomobil olması gerekiyomuş bu işlem için, doğruluğu nedir? Birde bu işlemin ücreti takribi ne kadara denk gelir? Teşekkürler..
Emre bey, yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Transporter otomobil dönüşümleri proje ile olmakta. Sizlere daha detaylı bilgi vermek için bize 0535 256 44 73 telefon numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Vito minibüs proje işlemlerimi yaptırdım. 1 günde işlemlerim bitti noter çıkışı direk teşekkür yorumumu yapıyorum kesinlikle tavsiye ediyorum. Proje konusunda güvenin.
Ahmet bey, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Tekrardan Projeniz hayırlı olsun.
caravelle minibüsümü otomobile çevirdiler güvenilir bir firma gerek fiyatı gerek ise bilgileri ile kesinlikle tavsiye ederim.
Yasin bey, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Tekrardan Projeniz hayırlı olsun.
2015 woswagen caddey var nasıl otomobile çevrilir
Mehmet bey, araç hakkında bilgi için bizimle iletişime geçerseniz, daha detaylı bilgi verebiliriz. Telefon numaramız, 0535 256 44 73 yorumunuz için teşekkür ederiz.