Cover Image

🚌 OKUL TAŞITI PROJESİ

Okul taşıtı projesi yapmamaktayız.

OKUL TAŞITI PROJESİ

Okul Taşıtı:  Genel olarak okul öncesi, ilköğretim ve orta dereceli okulların öğrencileri ile sadece gözetici ve hizmetlilerin taşınmalarında
kullanılan araçtır.

okul-taşıtı-projesi

12 Eylül 2020 Cumartesi sayı 31242 nolu resmi gazete Okul Servis Araçları Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik

MADDE 1 – 25/10/2017 tarihli ve 30221 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Okul Servis Araçları Yönetmeliğinin geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “30/6/2020” ibaresi “30/6/2021” olarak değiştirilmiştir. MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin geçici 2 nci maddenin birinci ve üçüncü fıkralarında yer alan “3/9/2020” ibareleri “3/9/2021” olarak değiştirilmiştir. Ayrıca fabrika çıkışında üzerinde mevzuata uygun renkli cam olan araçlar için getirilen "iç mekanı gösteren beyaz cam zorunluluğu"na ve okul servis araçlarını kullanan şoförlerin Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu çerçevesinde alınan mesleki yeterlilik belgesine sahip olmalarına ilişkin süre ise 3 Eylül 2021 tarihine kadar uzatıldı. Okul servis araçlarında her öğrenci ve çocuk için 3 nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibatla her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistem bulundurma, iç ve dış kamera sistemi ile en az 30 gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı zorunluluğuna ilişkin verilen süre bir yıl uzatılarak 3 Eylül 2021 olarak belirlendi.2019 ve 2020 yılları itibarıyla 12 yaşını bitirecek ve okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlarda, muayeneden geçmiş olması kaydıyla 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (f) bendindeki şart 1/7/2021 tarihine kadar aranmaz.”

Okul taşıtı iptal projesi için tıklayınız.

OKUL TAŞITI ARAÇLARDA ARANAN ŞARTLAR

1. Okul servisi araçlarının arkasında 'OKUL TAŞITI' yazısı uygun renk ve ebatta olmalıdır.

   

Okul Taşıtına dönüştürülen araçların arka kısmına “OKUL TAŞITI” yazısı yapıştırılmalıdır. Bu yazı uygun renk ve ebatta olmalıdır. Okul taşıtı yazısı boyutları Minibüs araçlarda yükseklik 832 mm genişlik 1040 mm olmalıdır, Otobüslerde ise yükseklik 1000 mm genişlik 1250 mm olmalıdır

2. Okul servisi aracının öğrencilerin iniş ve biniş sırasında yanmak üzere 30 cm çapında kırmızı ışık veren 'DUR LEVHASI' kapı açıldığında ve araç fren yaptığında yanacaktır.

okul-taşıtı-projesi-arkası

3. Okul servis aracında öğrencilerin ulaşabileceği camlar ve pencereler sabit olmalıdır.

4. Okul servis araçlarının kapıları şöför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik olmalıdır. kapıların açık olduğunda şöföre ikazla veya sinyalle intikal edecek şekilde olmalıdır, kapı öğrenci iniş ve çıkışlarında sıkışma ihtimaline karşı sensörlü olmalıdır.

5. Okul taşıtı olarak kullanılan araçların yaşları 12 yaşından büyük olmayacaktır. taşıtların yaşları imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılı esas alınacaktır.

6. Araç tescil belgesinde yazan koltuk sayısı, aracın içerisinde görülebilecek bir yere koltuk sayısını belirten  levha uygun bir şekilde monte edilmelidir. 

7. Okul servisi araçlarında araç takip sistemi bulundurulacaktır. Kayıtlar en az otuz gün muhafaza edilecektir.

8. Okul servisi araçlarda her koltukta üçgen emniyet kemeri ve koruyucu tertibat bulundurulmalıdır.

9. okul servisi araçlarında yazın serin kışın sıcak olacak sistemler olmalıdır.

10. Okul servisi araçlarında her koltukta oturmaya duyarlı sensörler bulundururalacaktır.

11. Okul taşıtı araçlarda bütün koltukları aracın  iç ve dışını gösteren kamera olmalıdır, en az 30 gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı bulundurulmalıdır.

12. Okul taşıtı araçların camlarının üzerine renkli film yapıştırılması yasaktır.

13. Okul taşıtı araçlarında iç mekanı gösteren beyaz cam dışında cam kullanılması yasaktır.

14. Gerçek ve tüzel kişilere ait okul taşıtı araçlar personel servisleri çekebilirler ancak taşıma esnasında okul taşıtı ışık sistemlerini kullanamayacaklardır.

Okul Servis Araçlarında Koltuk ve/veya Emniyet Kemeri Tadilatları

(1) Araçların okul taşıtından (okul taşıtı ekipmanları sökülerek) otobüs/minibüse dönüştürülmesi için yapılan tadilat projelerinde, yolcu ağırlığının 50 kg yerine 71 kg veya 68 kg olarak yeniden hesaplanması nedeniyle koltuk sökülmesi gerekebilmektedir. Kütle kontrollerinin yetkili teknik sorumlu hesaplamaları ve beyanı üzerinden yapılması gerekmektedir. Başvuru sahiplerinden kantar fişi talep edilmeyecektir.

(2) Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik 6. Maddesinin “(2) Bir araç, sistem, aksam veya ayrı teknik ünitenin bu Yönetmelikteki hükümlere uygun olmakla birlikte, yol güvenliği açısından ciddi bir tehlike oluşturduğunun belirlenmesi halinde, onay kuruluşu veya onay kuruluşunun görevlendirdiği kuruluş AİTM tip onayı belgesi veya AİTM uygunluk belgesi vermeyi reddedebilir.” hükmü dikkate alınarak temel araç imalatçıları ve temel araç imalatçılarının yetki verdikleri üst yapıcıları hariç olmak üzere, araçta koltuk ve/veya emniyet kemeri değişikliği/tadilatı olması durumunda, tadilatın münferit tadilat olarak yapılması gerekmektedir.

(3) Başvuru sahibinin, okul taşıtı konusunda seri tadilatçı olup olmadığı ve başvuru yapılan ilde üretim/montaj yeri uygunluğu, TSE resmi internet sayfasında yayımlı bulunan “Seri tadilat yetkili okul taşıtı belgesi olan firmalar” listesinden kontrol edilmelidir.

(4) Başvuru sahibinin, araca sonradan ilave ettiği mobil NVR, araç takip cihazı ve IP kameranın uygunluğu QDMS’te yer alan ULM-03-LS-00-013 AİTM EK XVI’ya Uygun Mobil NVR, Araç Takip Cihazı ve IP Kamera Listesi’nden kontrol edilmelidir. Araca sonradan ilave edilen koltuk sensörlerinin ECE-R 10 uygunluğu ULM-03-LS-00-015 Elektromanyetik Uyumluluk (ECE R10) Onaylı Koltuk Sensörü Listesi’nden kontrol edilmelidir.

(5) Başvuru sahibi, başvuru dosyasında araçta koltuk ve/veya emniyet kemeri ile ilgili yapılan değişiklikleri detaylı olarak beyan etmelidir. Bu beyan doğrultusunda; - Araçta hem koltuk hem de emniyet kemeri değişikliği varsa, QDMS’te yer alan ULM-03-LS-00014 Okul Servis Aracı Seri Tadilat Belgeli Firmalar ve Kullanabileceği Koltuk ve Emniyet Kemerleri Listesi’nden kullanılan koltuk ve emniyet kemerinin uygunluğu kontrol edilmelidir

OKUL TAŞITI SÜRÜCÜLERİ ARANAN ŞARTLAR

1. Okul servisi kullanan şöförler 26 yaşından gün almış ve 66 yaşından gün almamış şahıslar okul taşıtı kullanabilir.

2. D sınıfı sürücü belgesi olanlar için 5 yıllık, D1 sınıfı sürücü belgesi olanlar için 7 yıllık sürücü belgesine sahip olması gerekmektedir, okul servis şöförlüğü yapabilmesi için her yıl aile hekiminden uygundur raporu almalıdır.

3. Son 5 yıl içinde taksirli olarak ölümlü kazalara karışmamış, alkollü araç kullanma ve hız kuralları ihlali nedenleri ile sürücü belgeleri birden fazla alınmamış olmak.

4. Src 1 veya Src 2 Sürücü mesleki yeterlilik  belgesine sahip olması gerekmektedir.

5. Türk Ceza kanunun 53 maddesinde belirtilen süreler geçmiş ve affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar anayasal düzene karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, görevi kötüye kullanma suçları işlememiş olmak. 

6. Psikoteknik raporu yetkili kuruluşlardan alınacak ve her beş yılda yenilenecektir.

OKUL TAŞITINDA REHBER PERSONEL ŞARTLARI

1. Rehber personel 22 yaşını doldurmuş olması ve en az lise mezunu olmalıdır.

2. Her yıl okul taşıtı rehber personel olmaya uygun olduğuna dair aile hekimliğinden rapor almalıdır.

3. TS EN ISO 20471 standartına uygun sarı renkte ve üzerinde reflektif şeritler yer alan ön ve arka kısmında REHBER yazılı ikaz yeleği giymek.

4. Taşıma faaliyetleri sırasında öğrenci ve çocuklara refakat ederken yardımcı ışıklar ışıklı çubuk dur geç gibi levha kullanmalıdır.

5. Türk Ceza kanunun 53 maddesinde belirtilen süreler geçmiş ve affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar anayasal düzene karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, görevi kötüye kullanma suçları işlememiş olmak. 

30 gün içinde araç projesi yaptırılıp tescil kuruluşuna bildirilmeyen tadilat ve montajlara 2918 sayılı Kara Yolları Trafik Kanunu 32/1 maddesi gereği para cezası yazılmaktadır.

Etiketler:
okul taşıtı projesi, okul servisi projesi, okul taşıtı yaptırmak istiyorum, okul taşıtı nasıl yapılır, okul taşıtı araç projesi

Şu anda yorum yok, bu yüzden ilk olun!
whatsapp buton WhatsApp📞 0535 256 44 73