Motor değişimi projesi, araçlarda gerçekleştirilen motor değişimlerinin ruhsata işletilmesi için gerekli olan belgedir. Aracınıza başka motor taktığınızda bunun uygunluk şartları TSE tarafından belirlenmiştir. Motor değişim projesi ile bu şartları sağladığınızı kanıtlar ve aracınızın motorunuzu ruhsata işletirsiniz. Araç motor değişikliğinin bir çok adı vardır. Bunlar Araç motoruna proje çizdirme, arabaya başka motor takma, araç motor swap ve farklı motor ruhsata işletme gibi fakat doğru adı araç motor değişikliği tadilatıdır.
Motor değişimi projesi yaptırmak istiyorsanız veya aklınıza takılan tüm sorular için bizimle iletişime geçin.
İLETİŞİM:
📞 0533 121 19 32
Yücel GEZEKÇİOĞLU
Yetkili Makine Mühendisi
📞 0541 970 78 70
Serhat GEZEKÇİOĞLU
Yetkili Makine Mühendisi
Araç motor değişimlerini ruhsata işletmeniz için gerekli olan motor değişim projesi hakkında detaylı bilgiler aşağıdaki yazımızda mevcuttur.
Motor değişimi, aracın orijinal teknik özelliklerindeki değişiklilere neden olur. Bu nedenle, aracın ruhsat ve tescil belgelerinin güncellenmesini, yasal olarak aracın kullanılabilinmesini sağlamak için motor değişim projesi zorunludur. Bu proje ile araçların motorunun mevzuata uygun ve güvenli olduğunu belgelersiniz. Aksi taktirde motoru ruhsata işletmeme cezası alırsınız.
Araç motor değişim prosedürü sırasıyla şöyledir:
Bu adımlar ile birlikte araç değişim projesi süreci biter ve aracınız yeni motoru ruhsata işletilir.
1 Ocak 2025 yılı itibari ile Motor değişim proje fiyatı TSE araç kontrol merkezi fiyatı ₺ 4.242 Türk Lirasıdır.
1 Ocak 2025 yılı itibari ile ruhsata motor işletme TSE ücreti ₺ 4.242 Türk Lirasıdır.
1 Ocak 2025 yılı itibari ile araç motor değişimi ruhsata işletme ücreti ₺ 1615 Türk Lirasıdır.
Araç motor değişimlerinde motor araç projesi yapılıp ruhsata işletmemeleri halinde 2918 sayılı Kara Yolları Trafik Kanunu 32/1 maddesi gereği 993 Türk Lirası (TL) para cezası ve Ehliyete 10 ceza puanı yazılmaktadır.
Evet, mevzuata uygun araç motor değişimlerinin motor değişimi projesi ile birlikte ruhsata işletilmesi gereklidir.
Hayır, dizel motoru benzinli motora veya benzinli araç motorunu dizele resmi olarak çeviremezsiniz.
Benzinli araçlarda %30'dan fazla güç farkı, dizel araçlarda %50'den fazla güç farkı olmamalıdır.
Örnek: 100 kW motor değişimi yapıyorsanız değiştirilecek motor benzinli araçlar için max 130 kW dizel araçlar için maksimum 150 kW motor gücünde olmalıdır.
Evet, gerekli şartlar sağlandığında değişim yapılabilir.
Tüm sorularınızın detayları için lütfen bizleri arayınız.
Araç motor değişimi projesi hakkında detaylı prosedür sırasıyla:
1. Araç motor değişikliklerinde araca motor takıldıktan sonra araç motor değişim montaj raporu veya araç motor değişim tadilat projesi yapılmalıdır. Motor değişim montaj raporu belgesi takılan motor ile araç üzerinden çıkan motor teknik bilgileri aynı olduğu zaman yapılan belgedir. Araç motor değişim tadilat projesi ise araç motor güçleri birbirinden farklı ise araç motor değişim tadilat projesi çizilir.
2. Araç motor projesi hazırlandıktan sonra araç TSE araç kontrol merkezine araç motor tadilat projesi dosyası ile birlikte gidilir. TSE Araç kontrol merkezleri bulunduğunuz ilde veya yakınında vardır. Bu konuda size proje yapılırken adres ve randevu konusunda aracprojecim.com destek ve bilgi verilecektir. TSE araç kontrol merkezinde araç motor değişimi kontrol edildikten sonra motor değişim projesi yetkili TSE mühendisi tarafından onaylanır, dosya TSE araç kontrol merkezinde kalır, 2 nüsha hazırlanan Montaj uygunluk raporunun bir nüshası araç sahibine verilir.
3. Araç motor değişim montaj uygunluk belgesi TSE araç kontrol merkezinden alındıktan sonra, aracın geçerli bir araç muayenesi varsa, araca tekrar muayene yaptırmaya gerek yoktur. Notere araç sahibi başvuru yapılarak araç ruhsatına yeni motor numarası işletilir.
Orijinal Tipinin Haricindeki Motor Değişikliğinde;
Aracın imal yılı (modeli) esas alınarak aynısı veya daha sonra imal edilen motorlar kullanıldığında ve Motor Mukayese Raporunda benzinli araçlarda %30 dan fazla güç farkı, dizel araçlarda %50 den fazla güç farkı olmadığında, tadil edilen motor için egzoz emisyonu ve araç dış gürültüsünün ilgili yönetmeliklere göre tip onay belgesi veya teknik servis raporu aranmayacaktır.
Güç farkının yukarıda belirtilen değerlerden daha fazla olması veya aracın imal yılından (modeli) daha önce imal edilen motor kullanılması durumunda ya da yakıt sisteminin benzinli motordan dizel motora, dizel motordan benzinli motora tadil edildiğinde, tadil edilen motor için;
Yönetmeliklere göre tip onay belgesi veya teknik raporu aranacaktır.
Motorun çıkarıldığı aracın markası ile motorun takılacak olan aracın aynı olması gereklidir. Eğer aynı değil ise Motor üreticilerinin aynı firma olduğunu belgelendirmesi veya :
ve teknik servis raporlarının alınması gereklidir.
Çıkma motorun çıkarıldığı aracın model yılı ile motorun takılacağı aracın model yılı eşit veya daha yeni olmalıdır. Eğer eski bir model motor ile değişim yapılacak ise ilgili yıllar arasında aracın tip onay numarasının değişmediği belgelendirilmelidir. Bu şartlarda sağlanmıyor ise motor değişim projesi yapılabilmesi için yine :
ve yönetmeliğe göre tip onay belgesi veya teknik servis raporlarının alınması gereklidir.
Değişim yapılan motorların motor güçleri farklı ise:
Benzinli araçlarda %30'dan fazla güç farkı, dizel araçlarda %50'den fazla güç farkı olmamalıdır.
Örnek: 100 kW motor değişimi yapıyorsanız değiştirilecek motor benzinli araçlar için max 130 kW dizel araçlar için maksimum 150 kW motor gücünde olmalıdır. Eğer bu değerler de farklı ise yine :
ve yönetmeliğe göre tip onay belgesi veya teknik servis raporlarının alınması gereklidir.
Araca takılan motorun beygir güçleri farklı ise araç motor değişim tadilat projesi yetkili mühendis tarafından hazırlanır TSE sistemine giriş yapılır sistemden alınan başvuru dosya numarası ile araç TSE araç kontrol merkezine götürülür burada araç kontrolü yapılır ve uygun raporu oluşturularak dosya incelenmek üzere TSE yetkili mühendisine yönlendirilir, mühendis dosyayı aynı gün veya ertesi gün onaylar ve araç projesi için başvurulan makine mühendisten araç motor projesi alınır.
Araç motor tadilat projesi alındıktan sonra TÜVTÜRK araç tadilat muayenesi yapılması zorunludur, TÜVTÜRK'ten araç tadilat muayenesi yapıldıktan sonra araç ruhsat değişimi yapmak için ruhsat değişimi yapmak zorunludur. Notere başvuru yapılarak ruhsat değişimi yapılarak yeni motor numarası ruhsata işlenmiş olur.
Araç motor değişim montajlarında takılan motor numaralı ise ve aracın mevcut araç muayenesi var ise araç muayenesine gerek yoktur. Fakat araç motor değişim montajlarında araca takılan motor numarasız ise, Noter tarafından verilen yeni motor numarasının araca çakılması gerekmektedir. motor numarası çakıldıktan sonra aracın tüvtürk araç muayene istasyonuna başvuru yaparak araç tadilat muayenesi yapıldıktan sonra noterden ruhsat değişimi yapılabilir.
Araç motor değişim tadilat projelerinde ise araca takılan motor numaralı veya numarasız motor oluşuna bakılmaksızın aracın mevcut muayenesi varsa, araç yine tüvtürk araç muayenesine giderek araç motor değişimi için araç tadilat muayenesine girmesi zorunludur.
Sandık motoru araçlarda ruhsata işletmek için aşağıdaki yollar takip edilmesi gerekir;
Aracın muayenesi varsa araç sahibi notere gidip sandık motoru ruhsata işletir.
ÖNEMLİ HUSULAR
1. Motor değişiklerinde aracın üzerinden çıkan motorla, takılan motorun silindir hacimlerinin birebir aynı olması zorunludur.
2. Motor değişikliğinde motor silindir hacimleri aynı olursa, takılan motor benzinli araçlarda beygir gücü en fazla veya dizel araçlarda beygir gücü en fazla ne kadar olabilir öğrenmek için lütfen bizleri arayınız.
3. Araç üzerinden çıkan motor modelinden daha düşük bir model motor takılamaz bu durumlarda araç projeleri TSE tarafından onaylanmaz
4. Benzinli motordan, dizel motora dönüşüm olmamaktadır. Dizel motordan, benzinli motora değişiklik yapılamamaktadır. her iki durumda araç motor projesi yapılamamaktadır.
Öncelikle araca yetkili mühendis tarafından motor tadilat projesi çizilmesi gerekmektedir, proje çizildikten sonra projeyle beraber araç tse araç kontrol merkezine kontrole gidiyor, araç kontrolünden sonra motor projesi onaylanır ve herhangi bir Notere ruhsat sahibi başvuru yapıp, yeni motor numarası yazan tescil belgesini alır.
Araca takılan motor numarasız ise herhangi bir notere araç motor projesi ile başvuru yapıp yeni motor numarası alıp bu numarayı dışarda motor üzerine çaktırılmalıdır, sonra tüvtürk tadilat muayenesi yapılacak ve muayeneden sonra motor numarası alınan notere gidilecek araç tescil belgesi değişecek
Motor ikinci el alınmış olması durumunda:
Araç motor tadilat projesi ve araçla birlikte TSE araç kontrol merkezine başvurulmalıdır, burada yapılan araç kontrolünden sonra motor projesi onaylanır, onaylanan proje ile birlikte notere başvuru yapılarak araç tescil belgesi değiştirilir, araç muayenesi yoksa araca tüvtürk araç muayenesi yapılması zorunludur, araç muayenesi olmadan araç ruhsat değişimi yapılmaz..
• Değişiklik yapılan motor için sahiplik belgesi aranır.
• Yurt içinden alınmışsa faturası, (Üreticiden alıcıya kadar kesilen tüm faturaların fotokopisi noter tarafından alınır, noterlikte kalan işleme eklenir ancak son fatura bilgisi ARTES kayıtlarına işlenir.)
• Yurt dışından getirilmiş ise faturası (Faturanın içinde gümrüğün adı ve gümrük beyanname bilgilerinin bulunması gerekir) veya gümrük beyannamesi,
• Noterden satılmışsa noter satış sözleşmesi,
• Garanti kapsamında değiştirilen motor blokları için bayi/firma tarafından düzenlenmiş yazı sahiplik belgesi olarak kabul edilir.
• Aynı marka ve tip motor tadilatı ise (yeni, çıkma veya yenileme yapılmış olabilir) TSE tarafından onaylanan Montaj uygunluk raporu veya 26.04.2017 tarihinden önce düzenlenen “Sınırlı Tadilat Bildirimi” aranır. Sınırlı tadilat bildirimi bulunanlar için “Bilgi değişikliği işlemleri/ Tadilat” ekranından girilerek gerekli alanlar doldurulur ve ilgili alandan “Sınırlı Tadilat Bildirimi” seçilerek işleme devam edilir.
• Montaj sonrası araçların tescil işlemlerinde, aracın geçerli muayenesinin bulunması halinde yeni muayenesinin yapılması zorunlu değildir. Örnek aşağıdaki montaj türleri
Motor değişikliği ile aracınızdaki motoru farklı bir motorla değiştirirken dikkat etmeniz gerekenler:
Aracınızda maliyetli hasar oluşmasını önlemek için planlı bakımı geciktirmeyin. Özellikle motorun ömrünü uzatmak ve aracın eski değerini ve motor performansını düşürmemek için motor yağının ve yağ filtresinin düzenli olarak değiştirilmesi tavsiye edilir. Araç yakıt ekonomisi, yaz ve kış rutin bakımları, motor yağı ve filtre değişimleri, otomatik farlar ve aksesuarlar gibi çeşitli konularda faydalı bilgiler için bizi takip etmeye devam edin.
Araç motor değişimi randevusu almak istiyorsanız, motor yağı değişimi gerçekleştirmek ve kontrol ettirmek istiyorsanız veya motor temizleme hizmeti istiyorsanız doğru adrestesiniz. İnternet sitemizden bizlere kolaylıkla ulaşıp istediğiniz işlemleri yaptırabilirsiniz.
Motor hacmi hesaplamak için kullanılan genel formül ise şudur:
Hacim = (Silindir Çapı/2)² x π x Strok Uzunluğu x Silindir Sayısı. Bu formülde π (pi sayısı) 3.14 olarak alınır.
Önemli: aracprojecim.com olarak stok affı ile satılan ikinci el numarasız motorlara araç projesi yapmamaktayız. Detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin.
30 gün içinde araç projesi yaptırılıp tescil kuruluşuna bildirilmeyen tadilat ve montajlara 2918 sayılı Kara Yolları Trafik Kanunu 32/1 maddesi gereği para cezası yazılmaktadır.
Motor Değişimi Projesi ile Alakalı Etiketler:
Motor değişimi projesi, Motor değişikliği projesi, araç motor değişikliği, otomobil motor değişimi projesi, motor değişimi proje fiyatları, motor değişimini ruhsata işletmek, istanbul motor değişim projesi, motor değişimi projesi 2025, motor değişim projesi fiyatları, araç motor değişim proje çizimi, araç motor değişimi projesi ankara, istanbul araç motor değişimi projesi, araba motoru değişim projesi, motor tadilat projesi, ruhsata motor işletme fiyatları 2025, araba motor değişimi, araba motoru ruhsata işletme, araç motoru ruhsata işletme, sandık motor işletme, sandık motor projesi, motoru ruhsata işletmeme cezası
Arabama farklı motor taktığım için proje çizdirmem gerekiyordu. İnternetten aracprojecimi buldum sağolsunlar motor projemi çizdiler tavsiye ediyorum
Merhabalar
2016 model 1.4 benzinli hyundai ACCENT marka aracımı aynı modele uyumlu 1.6 dizel motora çevirebilirmiyim belgeler nedir yasalar buna izin veriyormu
Tuncay bey, silindir hacim değişimleri için çeşitli testler istenmektedir. Detaylı bilgi için bizleri 0535 256 44 73 telefon numaramızdan arayabilirsiniz.
Renault 19 1.8 aracımı Renault 19 1.4 motoru koyabiliyormuyum
Burak bey, motor silindir hacimleri değişmemektedir. Detaylı bilg için 0535 256 44 73 telefon numaramızdan bizlere ulaşabilir araç motor değişikliği projesi hakkında bilgi alabilirsiniz.
Motoru Lngli olan çekici Tır yakıt sistemini dizele çevirme tadilat projesi yapılabilir mi motor blok ve krank grubu dizel ile aynı sadece yakıt sistemi farklı
Detaylı bilgi için lütfen bizleri 0535 256 44 73 no'lu telefon numaramızdan arayınız.
1993 model tofaşıma 1.6 16v marea motorla değiştirmek istiyorum çoğu özelliği karşılıyor emisyon olarak da daha iyi fakat sanırım güç olarak 10hp fazla var eğer uyumluysa arayıp görüşmek istiyorum
İlkay bey, detaylı bilgi için lütfen bizlere 0535 256 44 73 telefon numaramızdan ulaşınız.
Biri 4 silindir swap yapılan 6 silindir gene E90 motoru manuel şanzıman gerekirse otomatik olacak şekilde
Turan bey, yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Silindir hacimleri değişemiyor. Aynı tip motor veya silindir hacmi aynı olup belli kriterleri sağlayan motorlar değişime girmektedir.
hocam eşim bulgaristan vatadası gir cık rahat yapıyorum 2 sene önce motor atıp geldim kullandım geri söktürdüm . tekrar motor attırsam bana ne lazım işletmek bana nekadar fiyata cıkar toplam . kagıt kürek masrafı kolay gelsin
Hakan bey, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Motor değişim ücretleri konusunda araç hakkında daha detaylı bilgilere sahip olmamız gerekli. Ayrıca araç motor değişimi işlemlerinde resmi işlemler muhakkak yaptırılmalıdır. Detaylı bilgiler için bizleri telefon numaralarımızdan arayabilirsiniz.
Selam Benim 1995 model Fiat Tempra 2.0 8 V 115 hp motora sahip bir aracım var .Ben bu motorlar çok sorunlu ve usta sıkıntısından dolayı, Aracın motorunu 1995 model ve üstü 1.6 115 hp olan başka bir motorla değiştirmek istiyorum. Başka yerlerde baktığımda motor hacmi Önceki yönetmelikte önemliydi şimdi o kadar önemli değil oluyor diyorlar...Sizin yazdıklarınızda olmaz diyorsunuz. (1.Motor değişiklerinde aracın üzerinden çıkan motorla, takılan motorun silindir hacimlerinin birebir aynı olması zorunludur.)
1.Son 2022 yönetmeliklerinde bu durum değişti mi ? 2.Elektrikliye çevirip Kullanma Şansımız Hiç mi yok ? :D