🚐 KARAVAN PROJESİ

Karavan projesi çizimi için en doğru adres motokaravan, alkovenli karavan veya campervan tadilat-dönüşümlerde bizleri tercih edebilirsiniz. Detaylı bilgi için bizleri lütfen arayın.

İLETİŞİM:

araç proje mühendisi

📞 0535 256 44 73
 Mustafa GEZEKÇİOĞLU 
 Yetkili Makine Mühendisi  

Karavan Projesi Nedir?

Motokaravan Karavan dönüşümlerinde otobüs veya minibüsün karayollarında seyredebilmesi ve karavan statüsüne kavuşması için yeterli şartları karşılayıp araç proje mühendisi tarafından çizilen projeye karavan projesi denir.

Karavan Projesi Nasıl Yapılır?

Karavan nedir : Karayolları trafik yönetmeliği 3.maddesinde yer alan en az aşağıdaki ekipmanları kapsayan yatacak yeri olan özel maksatlı M sınıfı SA kodlu motorlu araçtır. 

karavna-projesi

KARAVAN RUHSATA NASIL İŞLETİLİR?

Karavan Projesi Çizimi ve Karavanı Ruhsata işletme 2023 yılına göre süreçleri sırasıyla;

  • Öncelikle karavan projesi yapılabilmesi için aracın içinin yapılmış, bitmiş olması gerekmektedir.
  • Karavan ekipmanlarının sabit, güvenli ve size söylediğimiz şartları sağlandıktan sonra projesini yetkili ve belgeli mühendislerimiz dikkatlice çiziyor.
  • Çizilen proje TSE sistemine yüklenerek yasal prosedür işlemleri tarafımızca başlatılıyor.
  • Karavanınız ile size almış olduğumuz TSE Randevu günü ve saatinde TSE Araç kontrol merkezinde TSE memurları tarafından karavanınız, sisteme yüklediğimiz projeniz ile birlikte kontrol ediliyor. Projeniz onaylandıktan sonra proje ile ilgili bir işleminiz bu süreçten sonra bitiyor.
  • Proje onayından sonra TÜVTÜRK Araç tadilat muayenesini alıp araç muayene istasyonuna başvuru yapılarak 1130 TL TÜVTÜRK'e karavan araç tadilat muayenesi için ücret vererek TÜVTÜRK muayenesine giriyorsunuz. Burada egzoz muayenesi de sizden istenmekte. Ayrıca Karavan egzoz muayenesi de yaptırıp muayene işlemlerini tamamlıyorsunuz. (proje tarihinden önce yapılan egzoz muayeneleri geçeli değildir.)
  • TÜVTÜRK muayenesinden sonra, araç ruhsatı, motorlu karavan projeniz ve TÜVTÜRK muayene evraklarınız ile en yakın notere gidip aracınızı ruhsata işletiyorsunuz. Karavanınız Araç sınıfı M1 olarak araç gövde tipi SA olarak, kullanım tarzı yolcu nakli olmasına dikkat edilmelidir.
  • Ruhsat işlemleriniz bittikten sonra maliyeye araç ruhsatınız ve motorlu karavan projeniz ile birlikte nakil vasıtaları vergi dairelerine başvuru yaparak aracınızın muhakkak motorlu karavan kaydını yaptırın. Çünkü aracınız maliyede sınıfı M1 değil M2 veya N1 sınıfı gözükmekte (aracınızın projeden önceki sınıfı ne ise o gözükür) ileride sıkıntı yaşamamız ve ceza almamanız için maliye işlerini yaptırmanız sizin için en iyisi olacaktır.
  • Aracınızın 5 yaşından büyük olmasına dikkat edin çünkü 5 yaşından küçük araçlara ÖTV Çıkmakta bu hususa dikkat etmelisiniz.
  • Karavan ruhsatı almanın avantajı muayene bakımından hiçbir sorun çekmeden muayene girip rahat etmeniz. 
  • Tüm süreçleri şeffaf şekilde anlatmaya çalıştık aklınıza takılan herşey için bizi çekinmeden arayabilirsiniz. Karavan işi ciddi bir iştir. Tecrübeli mühendislerimize güvenebilirsiniz.  

bu işlemlerden sonra karavanınız ruhsata işletilir.

MOTORLU KARAVAN ŞARTLARI

karavan-projesi-çizimi

Karavan yapılabilmesi için araç içerisinde bulunması gereken azami şartlar vardır. Bunlar yatak, masa ve yemek pişirme yerlerinin olmasıdır. Bu şartları sağlayabilecek, midibüs, minibüs, otobüs, panelvan kamyonet gibi araçlar yapılabilir. Azami yüklü ağırlığını geçmeyecek şekilde tasarım yapılıp, koltuk sayıları 9’u geçmeyecek şekilde yapılabilir. Araç içindeki koltuk bağlantılarının aynı şekilde kalması en önemli nokta.

1. Koltuklar ve masa

2. Koltuklardan dönüştürülecek uyku yatağı

3. Yemek pişirme imkanları

4. Depolama/saklama imkanları

Bu ekipmanlar oturma bölümüne sabit olarak monte edilir, ancak  masa kolayca çıkarılabilecek şekilde olabilir. Koltukların sabit olması gerekmektedir. Yemek pişirme imkanının zorunlu olmasından dolayı ocağa ihtiyaç vardır, ancak ocak sabit olmalı portatif ocaklar kabul edilmemektedir.

Motorlu karavana tadilat projeleri için belirleyici olan aracınızın kategorisinden ziyade yönetmeliklerde tanımlı minimum gereksinimleri sağlayacak yeterli alana sahip olmasıdır.

Panelvan kamyon veya kamyonet, M2 kategorisi minibüs, M3 kategorisi otobüs, N1,  şasi kamyonet N2, N3 kategorisi şasi kamyonlar yönetmeliklere uygun tadilat ve karavan projesi ile M1 kategorisi SA motorlu karavana tadil olabilir.

Bir aracın karavan olarak tescile edilebilmesi araçta bulunması gereken minimum gereksinim aşağıda sıralanmıştır.

(i) Koltuklar ve masa,

(ii) Koltuklardan dönüştürülebilecek uyku yatağı,

(iii) Yemek pişirme imkanları,

(iv) Depolama/Saklama imkanları.

Bu ekipmanlar; oturma bölümüne sabit olarak monte edilir ancak masa kolayca çıkarılabilecek şekilde tasarlanabilir.

KARAVAN İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

Öncelikle aracınızın karavan haline dönüştürmeniz gerekmektedir.  Sonrasında yapılan bu karavan tadilatı ARAÇPROJECİM EKİBİ OLARAK tarafımızdan projelendirilerek TSE'ye sunulması gereklidir. Proje sunulduktan sonra TSE veya AKM’ lerce araç kontrol edilir. TSE'den tadilatın “AİTM Münferit Tadilat Araç Uygunluk Belgesi” alındığında önce araç muayenesi yaptırılır, sonra tescil işlemi için herhangi bir noterliğe giderek ruhsat değişikliği yapılır.

*Tüm illerde TSE AKM merkezleri mevcut. Sizleri süreç süreç yönlendirmekteyiz. Karavan projesi konusunda tüm ekibimiz öncelikli olarak sizlere destek vermektedir.

karavan-proje-dönüşüm

Minimum gereklerin yanı sıra araçta opsiyon olarak tercih edilebilecek elektrikli cihazların (TV, Buzdolabı, vs) bulunması halinde bu cihazların enerjiyi harici kaynaktan alması (Güneş enerjisi, Harici akü, Şebeke elektriği vb) veya EMC (Elektro Manyetik Uyumluluk) belgeli cihazların kullanılması gerekmektedir.

Şasi araçların bir üst yapı ile karavana tadil olması halinde araca montajı yapılacak aydınlatmaların E belgeli olması gerekmektedir.

Karavana tadil edeceğiniz aracın şoför+2 veya şoför+1 koltuklu panelvan araç olması halinde, aracınızın koltuk sayısını arttırmak istiyorsanız.

İlave edeceğiniz koltukların,

Koltuk mukavemeti                    ECE-R 17

Emniyet kemeri bağlantıları        ECE-R 14

Emniyet kemerleri                      ECE-R 16

regülasyonlarına uygunluğunun aksam tip onay belgeleri ve/veya  teknik servis raporları ile tevsik edilmesi gerekmektedir

ÖNEMLİ BİR NOKTA

Şoför +2 koltuklu aracınızın Şoför+1 koltuklu araca tadil etmeniz 2 li koltuğu söküp tekli koltuk takmış olmanızdan ötürü koltuk montajı olarak değerlendirilmektedir.

M2-M3 kategorisi araçlarınızın karavana tadil projelerinde aracın orijinal koltuklarının söküp takma işlemi yapılmadan kullanılması ve aracın yapısının uygunluğu halinde  şoför+8 koltuğa kadar tescil edilebilir.

Burada M1 kategorisi araçların maksimum 8+1 koltuklu olabileceği ve aracın yapısının karavan ekipmanları ile birlikte kaç koltuk bulundurabileceği belirleyicidir.

Şu şekilde örneklendirebiliriz;

  • 44 koltuklu M3 kategorisi bir otobüsü karavana tadil edilmesi işleminden araç hem şoför +8 koltuk hem de karavan ekipmanları için yeterli alana tadil olacaktır.
  • 17 koltuklu M2 kategorisi minibüs  bir aracın kullanılması haline aracın ön bölümünde ki yolcu ve şoför bölümü haricinde ki alanda karavan ekipmanları ile birlikte ancak  2 yada 3 koltuk olacak şekilde alan kalacaktır.

Yasal olarak hangi tip araçlar motorlu karavan yapımına uygundur?

Şasi Kamyonetler, Panelvan Kamyonetler, M2, M3 kategorisi Minibüs ve Otobüsler AİTM de ve MARTOY de belirtilen şartları sağlaması halinde karavan araç projesi yapılarak M1 kategorisi motorlu karavana tadil edilebilir

5 yaşından küçük ticari araçlar motorlu karavana dönüşebilir mi?

Teknik  olarak  bu  uygulamanın  önünde   bir  engel  yoktur. Ancak  5  yaşından küçük ticari   araçlar  özel  kullanım amaçlı  motorlu karavana dönüştüğünde fatura bedeli üzerinden ÖTV tahakkuk ettirilir. 5 yaşından büyük araçlar ÖTV’den muaftır.

KARAVAN PROJESİ FİYATLARI 2023

01 Ocak 2023 tarihinden itibaren karavan projesi fiyatları, TSE araç muayene ücreti 1535 TL'dir. Karavan muayenesi sonrası noterde ruhsata işletme ücreti ise 715 TL'dir.

karavan-projesi-fiyatları-2023

MOTOKARAVAN HANGİ SINIF EHLİYET İLE KULLANILIR?

Karavan yapmak için aldığınız araç Fiat Ducato, Mercedes Sprinter, ve benzeri araçların  içerisine eklediklerinizle birlikte toplamdaki ağırlığı 3500 KG aşmadığı sürece B sınıfı ehliyetinizle kullanabilirsiniz. Azami yükleri 3500 kilogramın üstünde olan ve yük taşımalarda kullanılan araçlar mevzuatta kamyon olarak geçiyor ve B sınıfı ile değil C sınıfı ehliyet ile kullanılabilir. Kısacası motokaravan kullanmak için ekstra bir ehliyet sınıfı edinmeye ihtiyacınız yok B yeterli oluyor. 

Motokaravanlar'da yüklü ağırlığı 3500 KG geçmeyen araçları B sınıfı ehliyet ile kullanabilirsiniz.
Çekme karavanlarda ise yüklü ağırlığı 750 kilogramın altında olanları çekmek için B, C, D sınıfı ehliyetler yeterli olmaktadır. Yani 750 KG altı karavan ehliyet diye birşey bulunmamaktadır.
750 kilogram üzeri bir çekme karavanı aracınızla kullanmak istiyorsanız kullanacağınız taşıta göre BE, CE, DE ehliyetlere sahip olmanız gerekiyor.

KARAVAN  EHLİYETİ (römork ehliyeti – BE sınıfı) Motokaravanlar için sahip olmanız gereken ehliyet, kullanacağınız aracın yolcu kapasitesi ve ağırlığına göre değişirken; çekme karavan çeken bir araç kullanabilmeniz için karavan ehliyeti (römork ehliyeti – BE sınıfı) almanız gerekir.

Otomobiliniz ile Karavan ya da römork çekebilmeniz için  aracınızda bir çeki demiri bulunmalı ve bu çeki demirinin araç tescil belgenize (ruhsat) işlenmiş olması gerekir.

Römork ya da karavanınızın yüklü ağırlığı 750 kg’ın üzerinde ise otomobil (B sınıfı) ehliyetinizin olması yeterli değildir. Bunun için karavan ehliyeti olarak da bilinen Römork çekme ehliyeti (BE sınıfı) almanız gerekir.

Ehliyeti olmayan birinin BE sınıfı ehliyet alabilmesi için öncelikle B sınıfı ehliyet alması gerekir.

BE sınıfı ehliyet aldığınızda 750 kg altında ya da üzerinde O1 ve O2 sınıfı bütün römorkları, çekme karavanları çeki demiri olan otomobil veya kamyonetiniz ile çekebilirsiniz.

BE sınıfı ehliyet almak için 18 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almış olmanız gerekiyor.

Direksiyon sınavında ise sizden otomobil ehliyeti alanlardan istenilenlerin aynılarını arkasına çeki demiri takılı römorklu bir otomobil ile yapmanız isteniyor. BE sınıfı ehliyet almak için yapılan direksiyon sınavında, otomobil direksiyon sınavından farklı olarak geri L manevra yapılmıyor. Yine direksiyon sınavı sırasında geri geri park etme işleminin yapılışı otomobil sınavına göre farklılıklar içeriyor.

Motokaravanlarda yüklü ağırlığı 3500 kilogramı geçmeyen araçları B sınıfı ehliyet ile kullanabilirsiniz. Çekme karavanlarda ise yüklü ağırlığı 750 kilogramın altında olanları çekmek için B, C, D sınıfı ehliyetler yeterli olmaktadır. Yani 750 kg altı karavan ehliyet diye bir şey bulunmamaktadır.

750 kilogram üzeri bir çekme karavanı aracınızla kullanmak istiyorsanız kullanacağınız taşıta göre BE, CE, DE ehliyetlere sahip olmanız gerekiyor.

30 gün içinde araç projesi yaptırılıp tescil kuruluşuna bildirilmeyen tadilat ve montajlara 2918 sayılı Kara Yolları Trafik Kanunu 32/1 maddesi gereği para cezası yazılmaktadır.

Sormak istediğiniz danışmak istediğiniz bütün sorularınıza yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

İLETİŞİM:

📞 0535 256 44 73 
 Mustafa GEZEKÇİOĞLU 
 Yetkili Makine Mühendisi 

Etiketler:

karavan projesi, karavan projesi yaptırmak istiyorum, karavan projesi nasıl yapılır, karavan dönüşümü projesi, karavana dönüşüm projesi, karavan projesi, motokaravan projesi, karavan projesi çizdirmek 2023, karavan projesi fiyatları 2023, karavan proje çizimi maliyetleri, istanbul karavan projesi, adana karavan projesi, istanbul karavan projesi çizen firmalar, adana karavan projesi çizen firmalar, çankırı karavan projesi, kamyoneti karavana çevirme, otobüsü karavan yapmak, karavan projesi fiyatları 2023, ankara karavan projesi, antalya karavan projesi, izmir karavan projesi, mersin karavan projesi, karavan çizimi fiyatları, karavan çizimi, karavan proje çizimi, karavan projesi hakkında bilgiler, karavan blog, istanbul karavan projeleri, karavan projesi çizen firmalar, karavan projesi nasıl çizdirilir, karavan ruhsatı alma,  karavanı ruhsata işletme 2023, karavan istanbul, karavan proje firmaları, karavan projesi çizimi 2023, karavan ruhsatı hakkında bilgi, adana karavan proje, mersin karavan projesi, izmir karavan proje çizimi, ankara karavan proje çizimi, ankara karavan proje mühendisi, karavan projesi, karavan araç projesi, karavan projesi 2023, minibüsten karavana dönüşüm

nazım
karavan projesi
nazım tarafından yazılmıştır 8 Şubat 2023 tarihinde

karavan projesi çizdirmek istiyorum arac karsan j9 okul servisi iken otobüs olarak projelendirildi simdi ise motokaravan olarak tasarlandı proje fiyarı ne kadar olur Not. önceki projesi mevcut

Araç Projecim Admin
Karavan projesi
Araç Projecim tarafından yazılmıştır 16 Şubat 2023 tarihinde

Nazım bey, detaylı bilgi için bizlere telefon numaralarımızdan lütfen ulaşın. 0536 038 75 43 ve 0535 256 44 73

hamit b.
karavan proje teşekkür
hamit b. tarafından yazılmıştır 7 Ağustos 2022 tarihinde

karavan projemi çizdiler karavanım sorunsuz muayeneden geçti ruhsata işlettim tavsiye ediyorum

Araç Projecim Admin
Karavan projesi ankara
Araç Projecim tarafından yazılmıştır 7 Ağustos 2022 tarihinde

Hamit bey, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Karavanınız ve projeniz tekrardan hayırlı olsun.

karavan projesi
karavan projesi
karavan projesi tarafından yazılmıştır 12 Haziran 2022 tarihinde

karavan projesi çizimimi yaptılar sorun sıkıntı yaşamadım ilgili ve alakalı bir firmadır. tavsiye ederim.

Araç Projecim Admin
Hamit bey, karavan projesi
Araç Projecim tarafından yazılmıştır 12 Haziran 2022 tarihinde

Hamit bey, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Tekrardan karavan projeniz ve karavanınız hayırlı olsun.

halit e.
karavan projesi
halit e. tarafından yazılmıştır 20 Mayıs 2022 tarihinde

karavan proje çizimi için irtibat kurdum sorunsuz şekilde karavanımı bitirip projemi onaylattım. proje konusunda güvenebilirsiniz tavsiye ederim.

Araç Projecim Admin
Halit bey, karavan projesi
Araç Projecim tarafından yazılmıştır 21 Mayıs 2022 tarihinde

Halit bey, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Tekrardan karavan projeniz ve karavanınız hayırlı olsun.

sait furkan uslu
Karavan projesi
sait furkan uslu tarafından yazılmıştır 3 Mart 2022 tarihinde

merhaba, istanbulda ikamet etmekteyim. 2002 model bmc levend 14+1 minibüsümü karavana dönüştürüyorum. Birinci sorum elbette çizim maliyeti nedir ? İkinci sorum araçta yatağa dönüştürülecek koltuk zorunlu demişsiniz ben sabit yatak koymayı planlıyordum bu uygun mudur ? Saygılarımla.

Araç Projecim Admin
Sait bey, karavan projesi hakkında bilgi
Araç Projecim tarafından yazılmıştır 5 Mart 2022 tarihinde

Sait bey, öncelikle yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Karavan projelerinde sizi ve yorumları okuyan kişileri yanlış yönlendirmemek adına detaylı bilgi için telefon numaramızdan iletişime geçmenizi rica ediyoruz. Bugün için verilen bilgiler 1 sene sonra değişiklik gösterebiliyor. Lütfen bizlere 0535 256 44 73 telefon numaramızdan ulaşın.

Karavan Projesi
karavan projesi
Karavan Projesi tarafından yazılmıştır 9 Şubat 2022 tarihinde

Karavan projesi için aradım tse süreçlerini ve karavan proje çizimi konusunda mühendislik hizmeti aldım. Çok memnun kaldım kesinlikle tavsiye ediyorum. Antalyadan çok selamlar

Araç Projecim Admin
Antalya Karavan Projesi
Araç Projecim tarafından yazılmıştır 9 Şubat 2022 tarihinde

Yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Tekrardan Karavan Projeniz hayırlı olsun.

İhsan E.
Karavan projesi
İhsan E. tarafından yazılmıştır 13 Ocak 2022 tarihinde

Hayalim olan karavan projemi çizdiler. Başarılı bir şekilde muayenelerden geçti ve ruhsatıma işlettim. Allah razı olsun resmi işlemlerimi sıkıntısız hallettim. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

Araç Projecim Admin
İhsan bey, karavan projesi
Araç Projecim tarafından yazılmıştır 13 Ocak 2022 tarihinde

İhsan bey, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Tekrardan karavan projeniz ve karavanınız hayırlı olsun.

WhatsApp📞 0535 256 44 73